Betaina



Betaina, czyli trimetyloglicyna, po raz pierwszy została odkryta w burakach cukrowych, i to właśnie łacińskiej nazwie tej rośliny (Beta vulgaris) zawdzięcza swoją nazwę. Wyróżnia się ciekawą budową chemiczną – należy do tak zwanych zwitterjonów: zawiera w sobie grupy o przeciwnych ładunkach (dodatnich i ujemnych), sama jednak nie posiada ładunku.

Betaina używana jest zazwyczaj jako środek zwalczający wysoki poziom homocysteiny – aminokwasu będącego czynnikiem ryzyka rozwoju zmian miażdżycowych, chorób serca, udarów mózgu i zmian zakrzepowych.

Kolejnym zastosowaniem betainy jest jej użycie na trawienie. Betaina skutecznie wspomaga osoby, których żołądek nie wytwarza dostatecznej ilości kwasu solnego. Enzymy trawienne (np. papaina i bromelaina) stosowane z betainą wykazują pozytywny wpływ na trawienie.

Najnowszym zastosowaniem betainy jest jej użycie jako środka wspierającego efekty treningów siłowych. Arginina i betaina są nieodzowne do wytworzenia kreatyny, która odpowiada za poprawę kondycji i zwiększenie wytrzymałości organizmu.