Chrom



Chrom – zastosowanie:

  • aktywuje enzymy niezbędne do utrzymania właściwej struktury białek oraz kwasów nukleinowych;
  • reguluje metabolizm cukrów i tłuzczów;
  • przyśpiesza spalanie tkanki tuszczowej;
  • hamuje łaknienie, wspomaga odchudzanie;
  • stymulje prace narządów wewnętrznych, pomaga w uzyskaniu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki;
  • zmniejsza ogólne stężenie cholesterolu we krwi oraz stężenie LDL (złego cholesterolu)


Chrom – działanie niepożądane:

Niedobór chromu  powoduje zaburzenia w przemianie tłuszczów i cukrów w organizmie. Konsekwencją czego jest zmniejszenie się wychwytywania cholesterolu przez wątrobę. Może to spowodować osadzanie się cholesterolu na ściankach tętnic i utworzenie się blaszek miażdżycowych, to zaś może doprowadzić do miażdżycy i chorób serca.
Dotychczas nie stwierdzono i nie opisano objawów niepożądanych wynikających ze stosowania chromu. Jedynie bardzo duża dawka chromu powoduje gorsze przyswajanie cynku i żelaza.  

 

Chrom – opis:

Chrom to jeden z mikroelementów, niezbędny  do prawidłwego funkcjonowania naszego organizmu, w szczególności w okresie wzrostu i dojrzewania.  Chrom występuje w kiku postaciach chemicznych, w preparatach leczniczych najczęsciej występują pikolinian chromu bądź polinikotynian chromu. Suplementacja chromu jest wskazanadla osób, których dieta jest bardzo jednostajna, mogą bowiem oni odczuć skutki niedoboru chromu. Chrom pełni ważną rolę w przemianach cukrów, jest równie niezbędny w prawidłowym metabolizmie białek i tłuszczy.

 

Piśmiennictwo 

Witaminy i mikroelementy, US Pharmacopeia, Prószyński i S-ka,przełożyli Piotr R. Burda, Malgorzata Gutowska-Jabłońska, Agata Rudowska, 1998

Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół, M. Ashwell, G. Bussell, L. Clasen, J. Egginton, S. Gibson, A. Govindji, Reader’s Digest, 2000