Chrzan



Chrzan – opis:

Chrzan to pospolita bylina wieloletnia, powszechnie występująca na całym terenie Polski. Mimo tego, że nietrudno znaleźć dzikorosnące rośliny, dzięki swoim fantastycznym właściwościom chrzan jest także chętnie uprawiany. Silnie ulistniona łodyga chrzanu może osiągnąć aż 150 cm, jednak roślina ta jest ceniona przede wszystkim za swój aromatyczny korzeń. Popularny w kuchni, używany jest do przygotowania aromatycznych sosów, musztard, jak i dodatek do wielu potraw.

Chrzan – zastosowanie:

Prozdrowotne właściwości chrzanu znane były medycynie ludowej już od wieków, a jego bakteriostatyczne działanie wykorzystywane było m.in. do konserwacji mięs.

Swoje działanie chrzan zawdzięczasynigrynie. Ten związek chemiczny z grupy glikozydów nie tylko nadaje korzeniom chrzanu charakterystyczny smak i ostrość, ale ma również niebagatelny wpływ na zdrowie organizmu. Synigryna ma bowiem właściwości rozgrzewające i odkażające, pomocne w przypadku infekcji i stanów obniżonej odporności. Inne związki chemiczne, jakie występują w chrzanie to m.in.: fosfor, siarka, potas, wapń, magnez, żelazo, sód i miedź. Chrzan bogaty jest także w witaminy A, B, C i E.

ChrzanZwiązki aktywne występujące w chrzanie pełnią w organizmie szereg funkcji:

  • doskonale wpływają na odporność organizmu;
  • zwiększają pracę serca jednocześnie regulując ciśnienie krwi;
  • wykazują działanie przeciwreumatyczne;
  • oczyszczają organizm z toksyn;
  • świetnie działają na trawienie i wzmacniają perystaltykę jelit;
  • mają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne;
  • pomagają w chorobach górnego układu oddechowego;
  • dodają energii i pomagają pokonać sezonową chandrę;

Chrzan nie jest toksyczny. Jedynym przeciwskazaniem dla stosowania chrzanu mogą być ostre nieżyty żołądka, ostre schorzenia wątroby i nerek.