Dzięgiel chiński (Dang gui, Angelica sinensis, żeński żeń-szeń)



Dzięgiel chiński – zastosowanie:

  • kłopoty związane z menstruacją (zmniejsza ból, reguluje cykl, pobudza zatrzymane krwawienie, tonizuje napięcie nerwowe);
  • patologiczne klimakterium (łagodzi wszystkie uciążliwe objawy menopauzy);
  • zaburzenia hormonalne (pobudza gruczoły produkujące hormony, równoważy poziom hormonów);
  • spadek odporności immunologicznej (wzmacnia naturalne siły obronne organizmu);
  • przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo (likwiduje pasożyty z wyjątkiem paciorkowców);
  • stan osłabienia i choroby (działa wzmacniająco, odtruwająco, przeciwbólowo);
  • zaburzenia trawienia, wzdęcia, odbijanie, zaparcia;
  • choroby dróg żółciowych, zastoiny żółci;
  • anemia;
  • zatrucia toksynami (odtruwa i ułatwia wydalanie toksyn z organizmu);
  • nadmierne napięcie nerwowe, wahania nastroju, stany rozdrażnienia i wyczerpania nerwowego;
  • trudności w zasypianiu (przywraca równowagę psychiczną, wycisza, ułatwia zasypianie, zapewnia zdrowy, odprężający sen);
  • starzenie organizmu, zmiany skórne (wygładza wzmacnia i uelastycznia skórę, witalizuje i wzmacnia organizm);
  • nowotwór piersi, układu rozrodczego, i układu pokarmowego (jako środek pomocniczy, wzmacniający i mobilizujący organizm)

Dzięgiel chiński wykazuje wiele podobieństw w działaniu do żeń-szenia azjatyckiego.
Stosowane łącznie, ale za to w mniejszych dawkach, dają znacznie lepsze rezultaty.
Dzięgiel chiński jest niezastąpionym składnikiem mieszanek ziołowych (najlepsze rezultaty uzyskuje się mieszając Dzięgiel chiński z innymi ziołami) dla kobiet z problemami związanymi z menstruacją, dla kobiet w okresie klimakterium, a także mieszanek leczniczych w wielu różnych chorobach jako środek wzmacniający i pobudzający naturalne siły organizmu.

Zbawienne działanie Dzięgla na jelita (korzeń życia) i cały układ pokarmowy oraz działanie wzmacniające i odmładzające sprawiają, że jest to roślina ciesząca się ogromnym powodzeniem u osób dbających o zdrowie.

 Dzięgiel chiński – działanie niepożądane:

Produkty z Dzięgla stosowane w rozsądnych dawkach (20-30 g rozdrobnionych korzeni dziennie), nie wykazują działania szkodliwego dla organizmu.

W większych dawkach mogą, zwłaszcza u osób wrażliwych i u alergików, zwiększyć wrażliwość na działanie promieni słonecznych, wywołując zaczerwienienia i poparzenia słoneczne nawet po krótkim naświetlaniu.

 Dzięgiel chiński – substancje aktywne:

  • furokumaryny;
  • kumaryny;
  • kwasy organiczne;
  • flawonoidy;
  • fitoestrogeny;
  • fitosterole;
  • olejek eteryczny;
  • składniki mineralne (głównie żelazo i magnez) oraz witaminy A, B2,B12;
  • oraz spore ilości witaminy E odpowiedzialnej za korzystne działanie Dzięgla na skórę.

 Dzięgiel chiński – opis:

Dzięgiel jest byliną wyrastającą na wysokość około półtora metra.
Liście potrójnie pierzaste, nierówno ząbkowane.
Kwiaty białe, zebrane w baldachy.

Dang gui rośnie w zaroślach i na mokrych łąkach Azji, Europy, Ameryki Północnej. Można go spotkać również w Europie.

Surowcem leczniczym jest korzeń (wykopywany wczesną wiosną lub jesienią) i liść zbierany wiosną i wczesnym latem –suszony w przewiewnym, zacienionym miejscu). Najlepszy surowiec pochodzi ze stanu naturalnego.

 

Piśmiennictwo:
  1. M. Ashwell. G Bussel i inn. “Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000
  2. dr H. St. Różański „Poradnik zielarski”