Garcinia Cambogia



Garcinia cambogia – zastosowanie:

  • w odchudzaniu;
  • zmniejsza apetyt;
  • hamuje przemianę węglowodanów w tłuszcz;
  • jest naturalną substancją konserwującą;
  • używana jako przyprawa;
  • pomaga w leczeniu choroby wieńcowej;
  • pobudza termogenezę;
  • przyśpiesza w wątrobie i mięśniach przemianę glukozy w gliken;
  • substancja aktwna: kwas hydroksycytrynowy HCA

Garcinia cambogia – działania niepożądane:

Jeśli już się zdażą to nie groźne i przechodnie, bóle głowy, biegunka czy wzdęcia.

opis:

Drzewo garcinia cambogia pochodzi z Tajlandii oaz południowych Indii. Jego owoce przypominają małą dynie (średnicy 5cm). Zawarta w garcini sybstancja HCA jest bardzo podobna w budowie chemiczne do kwasu cytrynowego z cytrusów. HCA jest to bardzo rzadko spotykany w przyrodzie kwas hydroksycytrynowy, który reguluje szereg procesów zachodzących w organizmie.

Piśmiennictwo

Nutrition & Health: Slim Formula czyli sekret smukłóści, Prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz, Calivita International Polska, 2006