Goździkowiec korzenny (Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllata)



Goździkowiec korzenny – zastosowanie:

  • zapalenie śluzówki jamy ustnej i gardła, bóle zębów;
  • likwidacja pasożytów jelitowych;
  • przeciwbiegunkowo;
  • przeciwbakteryjnie
  • przeciwgrzybiczo;
  • znieczulająco, przeciwbólowo;
  • wiatropędne, przeciwwymiotne;
  • na poprawę trawienia;
  • wzmacniająco i witalizująco;
  • silne antyoksydacyjne działanie goździkowca przeciwdziała starzeniu i uszkadzaniu komórek;
  • wzmocnienie odporności immunologicznej

zewnętrznie:

  • stany zapalne skóry;
  • pryszcze w okresie menstruacji;
  • nadmierne pocenie (zwłaszcza stopy – kąpiele w wodzie z nalewką lub odwarem goździkowym)

Goździkowiec korzenny – działanie niepożądane:

Olejek z goździkowca stosowany w większych ilościach może zadziałać alergizująco.

Goździkowiec korzenny – substancje aktywne:

W pąkach kwiatowych występuje olejek eteryczny, którego głównym składnikiem jest eugenol (86-96%).
To właśnie eugenol w największym stopniu odpowiada za specyficzne właściwości goździkowca.

Goździki zawierają również:

  • flawonoidy;
  • garbniki galoilowe;
  • woski;
  • fenylokwasy i triterpeny

 Goździkowiec korzenny – opis:

Goździkowiec to tropikalne, wiecznie zielone drzewo dorastające do 12 metrów wysokości.
Liście goździkowca są eliptycznolacetowate, lśniące z wierzchu, twarde i całobrzegie, zimozielone.
Kwiaty natomiast niewielkie, białe o licznie wystających pręcikach, zebrane w kwiatostany baldachokształtne.

Goździki mają zastosowanie jako przyprawa, natomiast olejek stosuje się głównie w celach terapeutycznych.
Olejek bywa również stosowany w specyfikach odstraszających owady.

Goździkowiec korzenny rośnie w południowo-wschodniej Azji. Jest uprawiany również w Tanzanii (Zanzibar), na Madagaskarze i innych wschodnioafrykańskich wyspach. Coraz częściej można spotkać uprawy Goździkowca niemal we wszystkich tropikalnych częściach świata.

Surowcem są ręcznie zbierane, wysuszone nierozwinięte jeszcze pączki kwiatowe zwane goździkami oraz destylowany z nich olej.

 

 

Piśmiennictwo:
  1. Prof. dr nauk med. Valeria Sedlak –Vadoc „Paraprotex” Nutrition&Health rocznik 9, nr 3 VI 2006
  2. dr Henryk St. Różański „Poradnik zielarski:
  3. Ben-Erik van Wyk, M. Wink, “Rośliny lecznicze świata “ MedPharm, Polska 2008