Grejpfrut (Citrus paradisi)



Grejpfrut – zastosowanie:

Przeciw bakteriom, w tym:

  • Salmonella;
  • Escherichia (e coli)
  • Staphyloccocus (gronkowiec złocisty);

Przeciw wirusom – skutecznie niszczy ponad 800 gatunków wirusów, w tym popularne:

  • Herpes simplex (opryszczka);
  • Wirus grypy typu A2

Przeciw grzybom – badania laboratoryjne wykazały skuteczność przeciw 100 rodzajom grzybów, w tym:

  • Phytophtor citrophtora;
  • Penicillium digitatum;
  • Geotrichum sp.;
  • Candida albicans

Aktywne substancje niszczą błony cytoplazmatyczne pasożyta, przez co dochodzi do upośledzenia metabolizmu pasożyta i jego śmierci, bez wywołania szkodliwego wpływu na tkanki ludzkie.

Ekstrakt z nasion grejpfruta jest używany również do dezynfekcji bielizny, narzędzi i sal szpitalnych.
Jest równie skuteczny jak chlor, a dodatkowo jest bezpieczny dla organizmu i nie degraduje środowiska naturalnego.

Inne zastosowania:

  • wysoki poziom cholesterolu;
  • miażdżyca;
  • spadek odporności immunologicznej;
  • nadkwasota;
  • osłabienie trawienia;
  • starzenie organizmu (absorbuje promienie UV chroniąc skórę, neutralizuje wolne rodniki nieodwracalnie uszkadzające komórki, regeneruje skórę i zwiększa jej elastyczność);

 Grejpfrut – działanie niepożądane:

Nie stwierdzono działania negatywnego na ludzki organizm.

 Grejpfrut – opis:

Wieczniezielone drzewo z rodziny Rutowatych o wysokości około 15 metrów.
Liście lśniące, owalne, duże. Kwiaty białe pojedyncze lub w gronach.
Owoc jest dużą kulą o wadze 200-500 g. Wnętrze owocu jest soczyste, słodko-kwaśne z nutą goryczy, podzielone na segmenty.
Skórka grejpfruta może być żółta, różowa lub zielona.

Drzewo grejpfruta nie występuje w stanie naturalnym.
Uważa się, że wywodzi się z wysp Barbados i jest naturalną krzyżówką pomelo oraz słodkiej pomarańczy.

 

Piśmiennictwo:

  1.  prof. dr n. med. V. Szedlak-Vadocz pt.: „Paraprotex“,  „Nutrition Update for Professionalis“, część VI. tłumaczenie: lek. med. Małgorzata Miktus
  2. lek. med. Małgorzata Miktus „Bioaktywne składniki pochodzenia roslinnego” Nutrition&Health rocznik 13 nr 4