Grzyby Shitake – zastosowanie:
- wysoki poziom cholesterolu;
- miażdżyca;
- przeziębienia i skłonności do przeziębień;
- choroby serca;
- wysokie ciśnienie;
- otyłość;
- problemy seksualne (zwiększa potencję)
- zakażenie wirusem (ospa, odra, przeziębienie, grypa)
- choroby żołądka;
- alergie;
- reumatyzm;
- cukrzyca typu B;
- migrena
- choroby skóry (egzema)
- nowotwór (zmniejszają toksyczne działanie leków na zdrowe komórki, wzmacniają system immunologiczny)
Grzyby Shitake – działanie niepożądane:
Nie stwierdzono szkodliwego działania na organizm.
U niektórych osób może wystąpić alergia skórna, która ustępuje zazwyczaj, gdy organizm przyzwyczai się do składników grzybów (u osób ze skłonnością do alergii należy zaczynać przygodę z grzybami Shitake od małych porcji, stopniowo je zwiększając).
Grzyby Shitake – substancje aktywne:
- białko (40 g Shitake pokrywa dobowe zapotrzebowanie na aminokwasy);
- minerały (potas, cynk (buduje odporność), żelazo (anemia), wapń (odporność i mocne kości), selen (antyoksydant, wzmacnia potencję) )
- polisacharydy;
- witaminy z grupy B (głównie B1 , B2, B9 czyli kwas foliowy);
- witamina D (a raczej jej prowitaminę – ergosterol);
- lentinan (hamuje rozwój nowotworów)
- eritadenin (wpływa korzystnie na poziom cholesterolu)
Grzyby Shitake – opis:
Shitake, czyli Twardziak jadalny jest bardzo smacznym grzybem z rodziny twardziszkowatych, o charakterystycznym smaku i zapachu zbliżonym do czosnku.
Trzon grzyba jest zazwyczaj krótki, walcowaty, jasnobrązowy.
Kapelusz jest ciemnobrązowy 5-12 cm średnicy (choć bywają i okazy 20 cm), pokryty łuseczkami i kosmkami.
Miąższ jest biały, zbity.
Grzyby Shitake rosną na martwych pniach drzew (głównie dąb, buk, kasztanowiec) na terenach Azji Wschodniej, Chin, Japonii, Półwyspu Indochińskiego.
Większość grzybów pochodzi z upraw w szklarniach lub na wolnym powietrzu i są używane przede wszystkim do celów kulinarnych.
Mogą być zjadanie na surowo, w formie suszonej lub marynowanej.
Pod wpływem wysokiej temperatury szybko twardnieją.
Surowcem leczniczym są całe grzyby podawane w formie suszonej jako suplement diety.