Grzyby Shitake (Lentinula edodes)



 Grzyby Shitake – zastosowanie:

  • wysoki poziom cholesterolu;
  • miażdżyca;
  • przeziębienia i skłonności do przeziębień;
  • choroby serca;
  • wysokie ciśnienie;
  • otyłość;
  • problemy seksualne (zwiększa potencję)
  • zakażenie wirusem (ospa, odra, przeziębienie, grypa)
  • choroby żołądka;
  • alergie;
  • reumatyzm;
  • cukrzyca typu B;
  • migrena
  • choroby skóry (egzema)
  • nowotwór (zmniejszają toksyczne działanie leków na zdrowe komórki, wzmacniają system immunologiczny)

Grzyby Shitake – działanie niepożądane:

Nie stwierdzono szkodliwego działania na organizm.

U niektórych osób może wystąpić alergia skórna, która ustępuje zazwyczaj, gdy organizm przyzwyczai się do składników grzybów (u osób ze skłonnością do alergii należy zaczynać przygodę z grzybami Shitake od małych porcji, stopniowo je zwiększając).

Grzyby Shitake – substancje aktywne:

  • białko (40 g Shitake pokrywa dobowe zapotrzebowanie na aminokwasy);
  • minerały (potas, cynk (buduje odporność), żelazo (anemia), wapń (odporność i mocne kości), selen (antyoksydant, wzmacnia potencję) )
  • polisacharydy;
  • witaminy z grupy B (głównie B1 , B2, B9 czyli kwas foliowy);
  • witamina D (a raczej jej prowitaminę – ergosterol);
  • lentinan (hamuje rozwój nowotworów)
  • eritadenin (wpływa korzystnie na poziom cholesterolu)

Grzyby Shitake – opis:

Shitake, czyli Twardziak jadalny jest bardzo smacznym grzybem z rodziny twardziszkowatych, o charakterystycznym smaku i zapachu zbliżonym do czosnku.
Trzon grzyba jest zazwyczaj krótki, walcowaty, jasnobrązowy.
Kapelusz jest ciemnobrązowy 5-12 cm średnicy (choć bywają i okazy 20 cm), pokryty łuseczkami i kosmkami.
Miąższ jest biały, zbity.

Grzyby Shitake rosną na martwych pniach drzew (głównie dąb, buk, kasztanowiec) na terenach Azji Wschodniej, Chin, Japonii, Półwyspu Indochińskiego.

Większość grzybów pochodzi z upraw w szklarniach lub na wolnym powietrzu i są używane przede wszystkim do celów kulinarnych.
Mogą być zjadanie na surowo, w formie suszonej lub marynowanej.
Pod wpływem wysokiej temperatury szybko twardnieją.

Surowcem leczniczym są całe grzyby podawane w formie suszonej jako suplement diety.