Juka



Jukka Yucca spp.

Juka – kwiaty

Zastosowanie: 

  • zapalenie okrężnicy;
  • zespół nieszczelnego jelita;
  • miastenia (zbyt szybkie męczenie się mięśni);
  • zapalenie ścięgna;
  • zapalenia kości i stawów;
  • działa pozytywnie na trawienie;
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • poprawia metabolizm (juka jest uznawana za naturalne lekarstwo, które usprawnia przemianę materii, dlatego też poleca się ją we wszystkich kuracjach oczyszczających organizm, a także odchudzających).

Działania niepożądane:

Badania laboratoryjne wykazują, że juka (a także inne saponiny) mogą prowadzić do hemolizy, a więc do rozpadu krwinek czerwonych, z których wydostawać się może hemoglobina do osocza krwi. Jednakże juka została zatwierdzona w przemyśle spożywczym jako czynnik pieniący (przede wszystkim wykorzystywana jest w produkcji piwa korzennego) – nie odnotowano jednak żadnych problemów z hemolizą u osób konsumujących piwo korzenne, stąd wysunięto wniosek, że suplementy ziołowe zawierające jukę są raczej bezpieczne.

Substancje aktywne:

Wyciągi z juki zawierają:

  • saponiny – pochodne steroidów, które wykazują silne działanie pieniące, kiedy zostaną wstrząśnięte z wodą;
  • chlorofil;
  • enzymy (biokatalizatory, które mogą przyspieszać różnego rodzaju reakcje chemiczne, które występują w naszym organizmie);
  • antyoksydanty (związki chemiczne, które niszczą wolne rodniki).

 

Opis:

Juka należy do rodziny agawowatych (Agavaceae). Uprawia się ją głównie na południu USA, a także w Meksyku oraz na Azorach. Juka posiada krótki, gruby pień, jej liście są sztywne, a białe kwiaty przypominają dzwoneczki. Juka to roślina wiecznie zielona, która wykazuje niezwykłą wytrzymałość w trudnych warunkach atmosferycznych, przede wszystkim w upale oraz przy braku wody.