Kwercetyna



Kwercetyna zaliczana jest do flawonoidów. Jej dobroczynne działanie naukowcy odkryli anlaizując tzw. francuski paradoks, tzn. wyjątkową średnią długość życia Francuzów mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, tłustej diety, obfitującej w alkohol. Alkoholem tym jest jednak głównie czerwone wino, które jest bogate we flawonoidy (w tym kwercetynę). Dokładna analiza flawonoidów wykazała ich niesamowite działanie prozdrowotne.

Główną korzyścią, jaką oferuje kwercetyna, jest jej dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne. Kwercetyna hamuje zlepianie się płytek krwi i zabobiega zakrzepom, chroni naczynia przed szkodliwym „złym” cholesterolem LDL, pomaga również osobom, którym dokuczają żylaki i kruchość naczyń krwionośnych.

Kwercetyna uznawana jest także za środek skuteczny w walce ze zmianami nowotworowymi. Amerykańskie Stowarzyszenie Onkologiczne (American Cancer Society) określiło jej rolę w terapiach antynowotworowych jaką „obiecującą”. Niestety, w dalszym ciągu należy poczekać na ostateczne wyniki badań klinicznych.

Pewnym i udokumentowanym działaniem kwercetyny są jej właściwości przeciwzapalne. Kwercetyna zmniejsza wytwarzanie histaminy – właśnie dlatego pomaga osobom cierpiącym na dokuczliwe alergie, zwłaszcza katar sienny.

Kwercetyna dostępna jest w wielu pokarmach, takich jak jarmuż, szalotka, cebula, truskawki, żółte kabaczki, czy ciemne winogrona.

Kwercetyna

 

Piśmiennictwo:

Włodarczyk Barbara, Zdrowie od Kuchni

Regelson W., Review of the Biology of Quercetin and Related Bioflavonoids

Lakhnapal Parul, Role of Quercetin in Cardiovascular Diseases

www.webmd.com