Nopal (Opuntia ficus indica)



Nopal – zastosowanie:

  • zaburzenia trawienia (oczyszcza okrężnicę, przywraca zdrowe trawienie, zmiękcza stolec, wspomaga odbudowę właściwej flory jelitowej);
  • zaburzenia składu mikroflory wywołane np. antybiotykoterapia (włókno pokarmowe Nopalu poprawia aktywność korzystnej flory jelitowej i stanowi dla niej pożywkę);
  • zaburzenia pracy wątroby (reguluje funkcje wątroby, wspomaga jej regenerację, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych);
  • wrzody żołądka;
  • otyłość (nasila rozpad i eliminację tkanki tłuszczowej, osłabia apetyt, zwiększa uczucie sytości, dostarcza korzystne składniki odżywcze dzięki czemu można bezpiecznie stosować diety niskokaloryczne);
  • wysoki poziom złego cholesterolu (stabilizuje i reguluje poziom cholesterolu całkowitego i LDL – przyspiesza rozpad tłuszczów i ich eliminację);
  • arterioskleroza (regeneracja naczyń, działanie antyoksydacyjne witamin C i A, obniżenie poziomu lipidów);
  • osłabienie, zatrucie toksynami (oczyszcza jelita ze złogów i kamieni kałowych, usuwa z organizmu amoniak, wolne rodniki i toksyny środowiskowe, wiąże karcinogeny i metale ciężkie, pozytywnie wpływa na złe samopoczucie);
  • obniżona odporność immunologiczna (wspiera funkcje narządów wydzielniczych, dostarcza ważnych składników odżywczych w tym minerałów, witamin i bioflawonoidów budujących prawidłową odporność);
  • starzenie (antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, oczyszcza organizm i dostarcza odpowiednie składniki odżywcze)

Nopal przywraca utraconą równowagę i pobudza procesy zdrowienia organizmu.

 Nopal – działanie niepożądane:

Nie stwierdzono (w Meksyku Nopal jest od stuleci stosowany jako zdrowy składnik sałatek, zup lub danie z grilla)

 Nopal – substancje aktywne:

17 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych, witaminy (C, A, B kompleks), bioflawonoidy, składniki mineralne (wapń, magnez, sód, potas, żelazo), włókno rozpuszczalne i nierozpuszczalne, pektyny.

Nopal – opis:

Nopal jest kolczastym kaktusem gruszkowym z gatunku Opuntia.
Zdrewniałe łodygi wyrastają nawet do 5 metrów.
Gałęzie są okrągłe, spłaszczone, nieprzeźroczyste, zielone, gruboskórne i pokryte kolcami.
Kwiaty są żółte i rosną na szczycie gałęzi. Owoce są owalne, jadalne, słodkie, koloru żółtego, pomarańczowego, czerwonego lub fioletowego.

Nopal rośnie w Meksyku i Stanach Zjednoczonych.
W warunkach naturalnych, na terenach o neutralnym pH podłoża Nopal może żyć nawet 80 lat.
Na plantacjach odnawia się go zazwyczaj co 3 lata.

 

 

Piśmiennictwo:
  1. Prof. dr. n. med. Valeria Szedlak-Vadocz „Slim Formula czyli sekret długowieczności” Nutrition&Health rocznik 9 nr 2