Pietruszka



Pietruszka – opis:

Pietruszka to popularna roślina dwuletnia z gatunku selerowatych. Jedno z najpopularniejszych ziół, powszechnie uprawiana ze względu na swoje właściwości smakowe oraz prozdrowotne oddziaływanie jej olejków eterycznych. Stosuje się zarówno korzeń, jak i liście.

Pietruszka: na trawienie i na odpornośćZarówno korzeń, jak i liście pietruszki zawierają wiele substancji aktywnych, takich jak:

  • witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz kwas foliowy;
  • apiol, mirystycyna, limonen – organiczne związki chemiczne wspomagające m.in. trawienie;
  • minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan i siarkę;
  • flawonoidy: stanowiące silne i naturalne przeciwutleniacze;

Pietruszka – właściwości:

  • dzięki wysokiej zawartości witaminy C (ponad dwa razy więcej na 100g niż w cytrynie!), natka pietruszki dobrze oddziałuje na odporność;
  • obecność witaminy C ułatwia przyswajanie żelaza, w które obfituje natka pietruszki;
  • dzięki potężnej dawce potasu oczyszcza i odtruwa organizm, wspomaga pracę wątroby;
  • dobrze wpływa na kondycję zębów i kości;
  • ma dobroczynne działanie na serce i układ krążenia;
  • jest świetna na trawienie: zapobiega zgadze i uczuciu przejedzenia;
  • wykazuje właściwości moczopędne;
  • redukuje stany zapalne;
  • pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu;
  • olejki eteryczne zawarte w pietruszcze chronią przed schorzeniami i nowotworami układu oddechowego;

Jak widać lista zalet pietruszki jest na prawdę długa. Warto zatem stosować pietruszkę w codziennej diecie – to zdrowy i naturalny sposób na dostarczenie sobie całej palety wartościowych substancji odżywczych.