Wanad



Wanad jest pierwiastkiem śladowym, którego rola w organizmie nie została do końca poznana. Większość naukowców podejrzewa, że pełni w on w ciele rolę podobną do insuliny. Uważa się, że wanad pomaga transportować substancje odżywcze do wnętrza komórek mięśniowych, zwiększając ich rozmiar. To właśnie dlatego osoby aktywnie rzeźbiące swoją sylwetkę troszczą się by wanad zagościł w ich diecie: niektóre z badań wskazują, że wanad nie tylko poprawia wygląd mięśni, ale także motywuje ich wzrost. Dodatkowo, wanad pomaga wykorzystywać zapasy energii oraz pozytywnie oddziaływuje na kondycję układu kostnego.
Kolejnym dobroczynnym działaniem o jakie podejrzewa się wanad jest jego wpływ na poziom cholesterolu. Naukowcy twierdzą, że wanad skutecznie reguluje poziom złego cholesterolu aktywnie przeciwdziałając miażdżycy.

 

Rekomendowana dawka dzienna wanadu wynosi od 1 do 4 mg dziennie. Należy pamiętać, że w większych ilościach wanad jest nie tylko nieskuteczny, ale może być także toksyczny.

 

Piśmiennictwo:

Włodarczyk Barbara, Zdrowie od Kuchni

Nutritional Supplements Knowledgebase, www.nutros.com