Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis)



Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis)

Wiesiołek dwuletni – zastosowanie:

W przemyśle farmakologicznym oraz kosmetycznym dobroczynne działanie wiesiołka uzyskuje się z jego nasion; najczęściej występuje w postaci oleju.

Najczęstsze zastosowanie to:

  • miażdżyca
  • choroby serca;
  • cukrzyca;
  • reumatoidalne zapalenie stawów;
  • w przypadku chorób na tle nerwowym;
  • zwalcza migrenę;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • wzmacnia układ immunologiczny.

Szeroko stosowany w kosmetyce do produkcji kremów, balsamów do ciała, pomadek do ust, gdyż:

  • sprawia, że skóra staje się gładka i elastyczna;
  • działa na zmarszczki zapobiegając ich powstawaniu lub wygładzając je;
  • działa na paznokcie wzmacniając ich płytkę;
  • wykazuje też dobroczynne działanie na włosy zapobiegając ich łamaniu i wypadaniu;
  • redukuje tkankę tłuszczową.

Wiesiołek dwuletni – działania niepożądane:

W przypadku osób chorych na padaczkę należy zasięgnąć porady lekarza.

 

Wiesiołek dwuletni – substancje aktywne:

Kwas GLA – zawarty w oleju z wiesiołka kwas GLA  to tzw. kwas gamma – linolenowy. Jest on niewytwarzany przez nasz organizm, a więc musi on zostać dostarczony z zewnątrz.  Kwas GLA jest przede wszystkim najsilniej działającym z kwasów omega-6. Jego brak powoduje suchość skóry, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie. Jest również komponentem wielu preparatów na odchudzanie, gdyż przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Kwas CLA – czyli inaczej kwas cis – linolowy, należący do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega-6. Wykazuje działanie wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i pomagające zachowanie odpowiednie wagi, gdyż zapobiega dostawaniu się tłuszczu do komórek tłuszczowych oraz wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Pomaga też zachować odpowiedni poziom cholesterolu,  zapobiega wypadaniu włosów, ma dobroczynny wpływ na stan naszej skóry zapobiegając wysuszaniu jej oraz reguluje odpowiedni poziom cukru we krwi.

 

Wiesiołek dwuletni – opis:

Wiesiołek dwuletni to roślina, która występuje w wielu miejscach, jest też hodowana często w przydomowych ogródkach, gdyż ma długi okres kwitnienia. W celach leczniczych stosuje się olej wytwarzany z nasion.

 

Bibliografia:

Lecznicze Dary Natury, Zespół Naukowców z Instytutu Fitoterapii, Wydział Medyczny, Paris XIII, Bobigny, Wyd. 2003., s.