WITAMINA C (KWAS ASKROBIOWY)



zastosowanie:

  • poprawia odporność organizmu. Zmniejsza ryzyko przeziębień i skraca czas ich trwania;
  • bierze udział w biosyntezie kolagenu (bierze udział w produkcji tkanki łącznej);
  • przyśpiesza gojenie się ran i pomaga w szybszym zrastaniu się kości;
  • odgrywa bardzo ważną rolę w metaboliźmie metali w szczególności żelaza;
  • zapobiega powstawaniu siniaków;
  • wpływa na wzrost tkanek;
  • likwiduje krwawienie z dziąseł;
  • reguluje układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi;
  • pomaga w walce ze złym cholesterolem, chroni przed miażdżycą;
  • uczestniczy w regeneracji witaminy E;
  • jest znakomitym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), likwiduje wolne rodniki;
  • ochrania organizm przed zmianami nowotworowymi;
  • zapobiega szkorbutowi;
  • likwiduje toksyczność selenu i miedzi;
  • reguluje ilość glukozy we krwi;
  • pomaga w tworzeniu białek i tłuszczy;
  • bierze udział w produkcji hormonu “dobrego nastroju” (sterotoniny);
  • pomaga zmniejszyć alergie, działa również jako środek przeciwzapalny;
  • osłania przed negatywnym wpływem stresu;
  • jet aktywatorem licznych enzymów;
  • opóźnia procesy starzenia się, ma działanie przeciwzmarszkowe;
  • chroni skórę przed działaniem promieni slonecznych;
  • poprawia kondycje fizyczną;
  • spowalnia rozwój zaćmy;
  • łagodzi skutki radioterapii;
  • brak witaminy c powoduje;
  • szkorbut;
  • krwawienie z dziąseł;
  • dłuższe gojenie się ran;
  • zmiany w zębach np. zgorzel;
  • ból w stawach i mięśniach;
  • osłabienie naczyń krwionośnych;
  • osłabiona odporność, łatwość przeziębień;
  • brak apetytu;
  • depresja;
  • permanentne zmęczenie;
  • osteoporoza;
  • kłopoty z tarczycą;
  • problemy neurologiczne;

działanie nieporządane:

Witamina C nie jest toksyczna i bardzo trudno ją przedawkować, jednak zbyt duża jej ilość może spowodować wytworzenie się kamieni nerkowych. Mogą pojawić się również dolegliwości żołądkowe lub też wysypka na skórze. Zwykle jednak zbyt duża ilość witaminy c usuwna jest wraz z moczem.

opis:

Witamina C nazywana również kwasem askrobiowym jest pochodną glukozy. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie. Jest bardzo nietrwała – wrażliwa na działanie tlenu i wysokich temperatur. Wszelkie suszenie, solenie czy stosowanie środków do konserwowania przetworów niszczą witaminę C.

ciekawostki:

  • Większość zwierząt jest w stanie samodzielnie wyprodukować witaminę C, człowiek niestety tego nie potrafi.
  • Osoby starsze, palacze, kobiet w ciąży czy osoby korzystające ze środków antykoncepcyjnych mają dużo większe zapotrzebowanie na witaminę C.
  • Zbyt duża dawka witaminy C jest w stanie sfałszoać wyniki badań laboratoryjnych: krew, mocz, hemoglobina, poziom cukru we krwi,wdwutlenek węgla niszczy witaminę C dlatego osoby mieszkające w miastach powinny przyjmować większą dawkę witaminy c.