Witamina E – zastosowanie:
- Ochronne – witamina E jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, dzięki temu chroni elementy lipidowe komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
- Zapobiega utlenianiu się witaminy A i witaminy C;
- Hamuje utlenianie cholesterolu LDL
- miażdżyca – hamuje rozwój płytki miażdżycowej – tym samym zwalcza choroby serca i układu krążenia, takie jak: zawał serca, dusznica bolesna, choroba niedokrwienna serca (w przypadku tej ostatniej jest w stanie odwracać jej skutki), 500 mg witaminy E dziennie jest w stanie zredukować ryzyko zawału serca o 75%;
- Działa przeciwzapalnie;
- Obniża ciśnienie tętnicze;
- Chroni przed udarem;
- Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe hamując agregację płytek krwi;
- Zmiękcza, uelastycznia i wygładza skórę;
- Skutecznie działa na zmarszczki – redukując ich ilość;
- Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych;
- Przynosi poprawę w przypadku chromania przestankowego;
- Pomaga tworzyć czerwone ciałka krwi, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości;
- Stosowana wraz z selenem może działać antynowotworowo, chroni np. przed rakiem płuc;
- Wpływa na prawidłowy rozwój mięśni gładkich, poprzecznie prążkowanych oraz mięśnia sercowego;
- Zapobiega zaćmie;
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia katarakty;
- Szczególnie polecana osobom w starszym wieku, gdyż pomaga zachować sprawność fizyczną i intelektualną;
- W przypadku osób chorych na chorobę Parkinsona wpływa na poprawę stanu zdrowia;
- Wzmacnia odporność organizmu;
- Wpływa na płodność zarówno u kobiet jak i mężczyzn, leczy niepłodność u mężczyzn;
- Pomaga utrzymać właściwy poziom hormonów przysadki, nadnerczy i hormonów płciowych;
- Działa na odpowiedni rozwój płodu;
- Witamina E – działanie na układ nerwowy – poprawia ogólny stan psychiczny, zapobiega irytacji, przemęczeniu, apatii, pomaga w leczeniu zaburzeń nerwowych;
- Ochrania komórki nerwowe;
- Łagodzi nieprzyjemne objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
Witamina E – działania niepożądane:
Witamina E – skutki niedoboru: | Witamina E – skutki nadmiaru: |
Ewentualny niedobór witaminy E może być spowodowany zaburzeniami trawienia i wchłaniania tłuszczu. Może powodować:
|
Przedawkowanie witaminy E może doprowadzić do niedoboru witaminy K, a to może być przyczyna problemów żołądkowych i biegunki. |
Witamina E – zapotrzebowanie:
Osoby dorosłe powinny przyjmować 9-10 mg dziennie. Zapotrzebowanie na witaminę E wzrasta wraz:
- ze wzrostem spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
- ze stosowaniem niektórych leków, takich jak pigułki antykoncepcyjne, leki obniżające poziom cholesterolu
- z przebywaniem w bardzo zanieczyszczonym środowisku;
Obecność selenu i witaminy C ułatwia jej wchłanianie
Witamina E – opis
Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Nie jest wytwarzana przez organizm, dlatego też musi być dostarczana do niego wraz z pożywieniem. Magazynowana jest w tkance tłuszczowej, wątrobie oraz mięśniach. Bogatym źródłem witaminy E są:
- Olej z kiełków pszenicy;
- Nasiona lnu;
- Olej słonecznikowy;
- Orzechy laskowe;
- Kiełki suszone.
Warto pamiętać, że witamina E ulega zniszczeniu podczas gotowania, konserwowania, głębokiego zamrażania oraz w kontakcie z powietrzem, dlatego tak ważna jest jej suplementacja.
Piśmiennictwo:
Barbara Włodarczyk, Zdrowie od kuchni, Białystok 2008.