Witamina K



Witamina K – zastosowanie:

  • Odpowiada przede wszystkim za krzepnięcie krwi;
  • Bierze udział w syntezie protrombiny;
  • Zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom;
  • Ogranicza nadmierne krwawienie miesiączkowe;
  • Wpływa na stan kości (umożliwia wiązanie jonów wapnia i właściwy przebieg mineralizacji kości);
  • U osób chorych na osteoporozę powoduje zmniejszanie się utraty wapnia;
  • Przyspiesza zrost kości w przypadku złamań
  • Wykazuje toksyczne działanie na komórki nowotworowe.

 

Witamina K – działanie niepożądane:

Skutki niedoboru: Skutki nadmiaru:
Rzadko spotykane, jeżeli są, to głównie spowodowane zaburzeniami wchłaniania tłuszczy, nadmiernego spożycia witaminy E, nadużywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków obniżających poziom cholesterolu.

Objawia się przede wszystkim:

  • obniżeniem krzepliwości krwi;
  • Zapaleniem jelit;
  • Celiakią.

Może doprowadzić do osteoporozy.

  • Potliwość;
  • Uczucie gorąca;
  • Niedokrwistość.

 

Witamina K – zapotrzebowanie:

Witamina K wytwarzana jest w organizmie przez bakterie jelitowe i ten sposób dostarczenia jej jest w dużym stopniu wystarczalny. W przypadku zażywania antybiotyków czy aspiryny, kiedy flora bakteryjna jelit jest przez nie niszczona, należy uzupełnić dietę suplementacją witaminy K.

Witamina K – opis:

Witamina K należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K bierze udział w syntezie białek.

Znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach, takich jak:

  • Jarmuż;
  • Szpinak;
  • Brokuły;
  • Kapusta;
  • Sałata;
  • Olej sojowy;
  • Orzechy włoskie;
  • Ser;
  • Jaja;
  • Pomidory.

 

Piśmiennictwo:

Barbara Włodarczyk, Zdrowie od kuchni, Białystok 2008.