Witamina K – zastosowanie:
- Odpowiada przede wszystkim za krzepnięcie krwi;
- Bierze udział w syntezie protrombiny;
- Zapobiega krwawieniom wewnętrznym i krwotokom;
- Ogranicza nadmierne krwawienie miesiączkowe;
- Wpływa na stan kości (umożliwia wiązanie jonów wapnia i właściwy przebieg mineralizacji kości);
- U osób chorych na osteoporozę powoduje zmniejszanie się utraty wapnia;
- Przyspiesza zrost kości w przypadku złamań
- Wykazuje toksyczne działanie na komórki nowotworowe.
Witamina K – działanie niepożądane:
Skutki niedoboru: | Skutki nadmiaru: |
Rzadko spotykane, jeżeli są, to głównie spowodowane zaburzeniami wchłaniania tłuszczy, nadmiernego spożycia witaminy E, nadużywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków obniżających poziom cholesterolu.
Objawia się przede wszystkim:
Może doprowadzić do osteoporozy. |
|
Witamina K – zapotrzebowanie:
Witamina K wytwarzana jest w organizmie przez bakterie jelitowe i ten sposób dostarczenia jej jest w dużym stopniu wystarczalny. W przypadku zażywania antybiotyków czy aspiryny, kiedy flora bakteryjna jelit jest przez nie niszczona, należy uzupełnić dietę suplementacją witaminy K.
Witamina K – opis:
Witamina K należy do związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina K bierze udział w syntezie białek.
Znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach, takich jak:
- Jarmuż;
- Szpinak;
- Brokuły;
- Kapusta;
- Sałata;
- Olej sojowy;
- Orzechy włoskie;
- Ser;
- Jaja;
- Pomidory.
Piśmiennictwo:
Barbara Włodarczyk, Zdrowie od kuchni, Białystok 2008.