Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos)



Żurawina błotna – zastosowanie:Obrazek  żurawina błotna

  • zapalenie pęcherza moczowego;
  • choroby nerek;
  • anemia (usprawnia przyswajanie żelaza);
  • profilaktyka kamicy nerkowej;
  • choroby dziąseł

W medycynie ludowej owoce i sok były stosowane również jako okłady na trudnogojące rany.

Żurawina błotna – działanie niepożądane:

Nie są znane skutki uboczne stosowania żurawiny błotnej. Mogą ją również stosować kobiety w ciąży i karmiące matki.

Żurawina błotna – substancje aktywne:

Owoce żurawiny są bogate w proantocyjanidy – substancje tworzące niesprzyjające warunki rozwoju dla bakterii chorobotwórczych, a przez to odpowiedzialne za przeciwzapalne właściwości owoców żurawiny.
Kolejnymi substancjami czynnymi są kwasy organiczne m.in. chinowy, jabłkowy, cytrynowy, hipurowy oraz antocyjany i duże ilości witaminy C.

 

Żurawina błotna – opis:

Żurawina jest wieczniezieloną, wieloletnią krzewinką pełzającą i tworzącą darnie na torfowiskach i terenach podmokłych.  
Listeczki drobne, błyszczące, kwiaty różowe, jagody jadalne, czerwone.

Vaccinium oxycoccus rośnie na całej półkuli północnej w stanie naturalnym.

Surowcem są dojrzałe owoce zbierane zazwyczaj ze stanu naturalnego, z których dla celów leczniczych robi się soki lub wyciągi.
Dla celów kulinarnych natomiast suszy się owoce lub przyrządza z nich sosy i drzemy.

 

Piśmiennictwo:

  1.  Ben-Erik van Wyk, M. Wink, “Rośliny lecznicze świata “ MedPharm, Polska 2008
  2. M.Ashwell. G Bussel i inn. “Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół” Warszawa 2000

 

Wiecznie zielona i uroczoczerwona żurawina